2020 az újdonságok éve: zenesuli és energia tanúsítvány

Függetlenül a pandémiás helyzettől az idei év egész sok újdonságot hozott nekem az élet több területén is: zenében és az energia tanúsítványokban egyaránt. De mindent a maga idejében!

Tavaly szeptemberben beiratkoztam egy könnyűzenei konzervatóriumba, miután sikerült bekerülnöm a többrostás felvételin. Úgy indultam neki a dolognak, hogy előtte fél évet jártam külön ének tanárhoz és meg voltam róla győződve, hogy nekem majd milyen jó lesz, ha tényleg ezt tanulhatom egy iskolában is. Valójában gyerekkori vágyam volt, hogy bekerüljek ebbe az iskolába, de nem ének szakra, hanem fúvósként, szaxofonra. Azonban a felvételit megelőző időszakban már nem gyakoroltam olyan sokat és meglehetősen kishitűen azt gondoltam, hogy nem vagyok elég jó, hogy bekerüljek.

Aztán elkezdődött a suli és persze nagyon klasszak voltak az ének órák, de mégis úgy éreztem, hogy bennem egy kicsit más van és lehet, hogy mégis lenne bennem elég erő ahhoz, hogy mégis a másik szakra kerüljek. Elkezdtem hát különórákra járni a szaxofon tanárhoz, aki egyébként hatalmas idolom és ikonom az itthoni zenei életben, tehát óriási megtiszteltetés, hogy a tanítványának fogadott. Egyre többet gyakoroltam, egyre inkább átvette az ének helyét a hangszer, míg végül eljutottam odáig, hogy feltettem a kérdést: mi lenne, ha tanszakot váltanék? Év közben persze erre nem volt lehetőség, de azt a választ kaptam, hogy a következő év elejétől gond nélkül tudom folytatni hivatalosan is fúvósként, mivel a tanárom is emellett állt.

Aztán persze ebbe is közbeszólt a jelen járványhelyzet, mert megcsúszott az évkezdés. De végeredményében sikerült szakot váltanom és most már teljes időmben a szaxofonra koncentrálok. Így hát bármennyire is másról szól az idei év, nekem valahol mégis a változások és újdonságok éve és talán olyan irányba mozdult az életem, ami előrefelé mutat.

Nem csak a suliban voltak nagy változások, hanem a lakhatásomban is. Úgy alakult, hogy egy nagyon jó ajánlatot kaptunk, amiben egyszerre válhattunk meg a mostani lakásunktól (tesómmal közös tulajdon) és cserélhettük egy nagyobbra és újabbra rendkívül jutányos áron. Nem sokat gondolkoztunk rajta érhető módon.

Azzal viszont hamar szembesültünk, hogy a lakás eladásához feltétlenül szükséges egy energia tanúsítvány, mert enélkül már semmilyen ingatlannal kapcsolatos tranzakciót se lehet folytatni. 2009-ben hoztak egy határozatot arról, hogy minden eladásra kínált lakásnak vagy háznak, ami új építésű, rendelkezni kell ezzel az okmánnyal, aztán 2012-ben kiegészített, hogy a régebbi építésű ingatlanokra is ugyanez a szabályozás vonatkozzon. Semmi gond nincs ezzel szerintem, hiszen valahogy így a fair, ez a korrekt módja annak, hogy tisztán és átláthatóan adjuk át a lakást vagy házat az új tulajdonosnak.

Az energia tanúsítvány tulajdonképpen egy olyan bizonyítvány, ami arról tanúskodik, hogy az adott ingatlan milyen állapotban van energetikai szempontból. Úgyis lehetne ezt mondani, hogy számszerűsíti, hogy a ház üzemeltetéséhez mennyi energiára van szükség és hogy az mennyire számít hatékonynak vagy épp kevéssé hatékonynak egy egyezményes osztályozási rendszer szerint.

Energetikai szempontból befolyásoló lehet, hogy milyen egy épület hőszigetelése, van-e bármilyen külső szigetelése egyáltalán, vagy hogy mennyire engedik át a levegőt a nyílászárók. De épp olyan fontos a fűtési rendszer jellege és működésének hatékonysága, hatásfoka. Na meg természetesen ha van bármi 21. századi vívmány is a házon, például napelem, vagy napkollektor, az is nagyban hozzátehet az épület komfortjának megítéléséhez.

Az energia tanúsítványok elkészítéséhez alapvetően 12 kategóriát használnak. Ezek valamelyikébe sorolhatnak be egy épületet annak megfelelően, hogy a különböző kritériumoknak mennyire felelnek meg a ház adottságai, rendszerei. A skála JJ-től egészen AA++-ig terjed. Értelemszerűen minél jobb egy ház energiahatékonysága, annál feljebbi kategóriába fogják besorolni. Itthoni viszonylatban azt kell mondani, hogy még mindig nagyon sok a rossz állapotban lévő, régi épület, azonban az is igaz, hogy az újabb ingatlanokkal kapcsolatban már komoly elvárások vannak.

Természetesen egy magasabb besorolás jobb energiahatékonyságot és ezáltal magasasbb vételárat jelent, hiszen mindez arról tanúskodik, hogy jobb energetikai állapotban van a ház. Ez azonban akár évről-évre módosulhat annak megfelelően, hogy az épületen történik-e bármilyen jellegű felújítás vagy jelentősebb állagromlás. Éppen ezért egy energia tanúsítvány alapvetően 10 évig érvényes, de azon belül is legfeljebb addig, amíg valamilyen nagyobb változás nem történik a házzal/házban.

Sokat olvastunk erről az egész témakörről, mielőtt megrendeltük magát a szolgáltatást. Legmegfelelőbbnek az e-tanusitas.eu címen elérhető vállalkozást találtuk, akik energia tanúsítványok készítése mellett értékbecsléssel is foglalkoznak. A honlapjukon rengeteget lehet olvasni ezekről a tanúsítványokról, az elkészítésüknek folyamatáról és persze az áraikról is.

Lényegében annyit kell csak tenni, hogy megkeressük őket telefonon és egyzetetünk néhány egyszerű adatot. Hogyha szimpatikusak az árak és a megbeszéltek, akkor jöhet a következő lépés – meg is rendeljük a szolgáltatást. Ennek örömére keresni is fog minket egy másik kolléga, aki a helyszíni felmérést végzi. Ő kijön, átnézni a műszaki dokumentációkat és ellenőrzi az ingatlan állapotát. Megnézi a szigetelést, a nyílászárókat, a fűtést, a villamos hálózatot és esetelgesen a napelemet, vagy bármi más megújuló energiaforrást használó rendszert. Amint elkészül ezekkel és dokumentálja a felvett adatokat, továbbítja az irodai kollégáknak, akik nyomban nekiállnak elvégezni a szükséges számításokat. Amint ők is a feladatuk végére érnek, gyakorlatilag készen áll az energia tanúsítvány arra, hogy eljuttassák hozzánk.

A mi esetünkben is minden pontosan így történt, tehát tudjuk validálni, hogy ami a honlapon van, az tényleg úgy van. A szállítást illetően kétféle lehetőség közül lehet választani: vagy házhoz szállítatjuke ezt az egyetlen papirost a futárral, vagy zölden gondolkozunk és kizárólag e-mailben kérjük a dokumentumot. Igazából egyetlen számra van szükség róla a szerződéskötéshez, ezért szerintem egyértelműen adja magát, hogy e-mailben kérjük és ne szállítassuk ki teljesen feleslegesen.

Az árakról csak pár mondatot ejtenék, mert minden feketén-fehéren megtalálható a honlapon is. A lényeg igazából annyi, hogy az alapvető különbséget az árakban az ingatlan alapterülete határozza meg a leginkább. Emellett még fontos szerepe van az árképzésben annak, hogy milyen jellegű az ingatlan, házról van szó vagy egy lakásról, illetve az is befolyásoló tényező, hogy budapesti, vagy vidéki az épület, ahová ki kell szállni. A konkrét számszerű összegek egytől-egyig megtalálhatók az e-tanusitas.eu weboldalon. Ha aktuális a kérdés nálatok is, nézzetek körül mindenképpen!

Az országban bárhol vállalnak munkákat, mivel rendkívül szerteágazó kapcsolati hálóval rendelkeznek. Mindenhol van egy-egy szakember, aki nagyon rövid idő alatt a helyszínre tud érni és felvenni a szükséges adatokat. Ez az, ami talán annyira különlegessé teszi ezt a céget és amiért olyan sokan őket választják. Ha ma egy hatalmas értéket kell csak említenem, az azt hiszem egészen biztosan az idő. Minél hatékonyabban tudjuk kitölteni és felhasználni, annál boldogabbak és sikerélményben gazdagabbak lesznek a mindennapok. Tehát én azt ajánlom, hogyha energia tanúsítványra van szükségetek, ne tétlenkedjetek, hanem keressétek bátran az e-tanusitas.eu csapatát.