A zenekar mögött is egy cég van

Most, hogy egyre többet mozgok zenészek között, sokszor a fellépések, koncertek előtt a backstage-ben lehetek az együttesekkel és hallom amikről beszélgetnek egymás közt.

Legutóbb épp azt mesélték egymásnak, hogy mennyire nehéz nekik, mert ahhoz, hogy be tudjanak vállalni egy adott fellépést, amiért ők ugye pénzt kapnak, ahhoz kell tudni számlát adniuk, tehát valamilyen hivatalos formára van szükség. Ők pedig leginkább a zenéléshez értenek, ezért nem mozognak túl otthonosan a gazdasági és pénzügyi témákban, és főleg nem a bürokrácia útvesztőiben.

Ezt hallva muszáj volt közbe szólnom, ugyanis ha ismernék azt a céget, amelyiket én, akkor nem problémáznának ezen. A koncert után el is küldtem mindnek ezt a weboldalt: https://topcegalapitas.eu/kft-alapitas/, hogy ha legközelebb szétválnának, vagy mondjuk szóló karrierbe kezdenének, vagy találkoznának egy kezdő zenésszel, akkor legyen hova fordulniuk.

Ezen az oldalon ugyanis le van írva lépésről lépésre minden tudnivaló és teendő, illetve számos olyan szolgáltatást kínálnak, ami megkönnyítheti a kezdő vállalkozó munkáját.

Először is leírja, hogy hogyan kell cégnevet választani. Nagyon alapnak tűnik, de én sem tudtam, hogy minimum 3-4 karakterben is el kell térnie a már létező cégek nevétől, amiről pedig a listát is csatolja. Szóval egy banális példával élve, nem hívhatom a cégem IKAE-nek, ha egyszer már létezik az IKEA. Mondjuk elég jogos szerintem, még jó, hogy törvénybe van iktatva, hogy lehetőleg ne tévesszük meg a fogyasztókat, vagy jelen esetben a közönséget.

Aztán a törzstőke. Na ez nem szokott tetszeni a művészeknek úgy általában. Egy Kft. alapításához legalább 3 millió forintra van szükség. Ez elég sok pénz. A jó hír, hogy ha több tag van, akkor többen is összedobhatják, illetve nem kell azonnal befizetni, de 2 éven belül mindenképp. Másik kellemetlen téma, hogy azt is meg kell határozni, hogy ki lesz az ügyvezető. Hát ez se mindig egyszerű kérdés. Vajon mindig a frontembernek kellene annak lennie, vagy ellenkezőleg, rá ne tegyünk plusz terheket és legyen mondjuk a dobos? Vagy akinek a legjobb üzleti érzéke van? Én mondjuk erre szavazok.

Ez utáni kérdés a cégforma, de most mondjuk épp a Kft-ről beszéltünk. Fontos még a székhely. Egy banda mondjuk általában gyakorol valahol, de egy turné alatt hosszú időre távol maradnak, ami alatt nem tudják átvenni a hivatalos leveleket, ezért jól jöhet a székhely szolgáltatás.

Ez a cég a https://topcegalapitas.eu/kft-alapitas/ oldalon 2 kedvező ajánlatot is kínál. Az egyik fővárosi székhellyel 30 ezer Ft-ért, a másik egy Pest megyei kisebb településen 40 ezerért, viszont iparűzési adó mentesen. Hát szerintem nekik jól jönne a kisebb költség és mivel próbatermük van, tényleg a levelek miatt fontosabb a dolog, így jó ötlet lenne az újlengyeli opció.

Azt hiszem nincs más hátra, mint a cégalapítás maga, aminek az ügyvédi díját így elengedik. Néhány munkanapon belül megtörténik a cég bejegyzése, amivel együtt megérkezik a cégjegyzésszám, magyar és uniós adószám és a statisztikai számjel. Még egy bankszámlát kell nyitni egy közeli fiókban és már jöhetnek is a koncertek, hiszen már ki fogják tudni állítani a számlákat.

Remélhetőleg az idei szezon jól alakul és hamar megtérül a tagok 3 milliós befizetése. Úgy örülök, hogy kezdő zenész létemre mégis igazi és hasznos segítséget tudtam nyújtani egy menő banda részére.