A zenetanulás mellett a fejlesztő célú feladatok megoldása is fontos

Zeneszerető család révén nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyerekeink korán, már óvodás korban zenei nevelésben részesüljenek. Ezért ahogy lehetőség nyílott rá, el is kezdtek énekórákat venni középső csoportos koruktól kezdődően. Úgy gondolom, hogy aki szereti a zenét és foglalkozik is vele, az stresszmentesebb, nyugodtabb, boldogabb életet is tud élni.

A másik művészeti ág, amelyről hasonlóan gondolkodok, a rajzolás. Ezzel sajnos a gyerekeim hadilábon állnak. Az óvoda módszerei pedig – miszerint kényszerítik a kicsiket a színezésre – úgy gondolom, épp az ellenkező hatást érik el. Pedig a koruknak megfelelő, fejlesztő feladatok végzése nagyon fontos már középsős-nagycsoportos korban is. Hiszen a megfelelő finommotorika járul hozzá ahhoz, hogy az íráskészség is kialakulhasson. Hogy a gyerekeim ezen oldalát is megfelelően fejlesszük és később ne érje őket hátrány az iskolában, ezen az oldalon szilvia-logopedia.hu/finommotorika-fejlesztese.php fejlesztő feladatok keresésébe kezdtem és rá is találtam egy kitűnő oldalra. Nemcsak jó tanácsokkal és tudnivalókkal szolgál, de iskolai előkészítő feladatok sokaságát is meg lehet rendelni a weboldalról.

Iskolai előkészítő feladatok óvodásoknak

A Látogatás a vonalak birodalmába című – mely itt szerezhető be szilvia-logopedia.hu/finommotorika-fejlesztese.php – kötet az íráselemek gyakorlását és a finommotorika fejlesztését célozza. De nem ám a hagyományos, megszokott módokon. Ebben a füzetben nem kell vonalakat rajzolni. Jól tudják a könyv szerzői is, hogy egy 5-7 éves gyerek idegrendszere még nem képes a keskeny vonalak közé tuszkolt, apró betűk megformálására. Ebben az életkorban még a nagy alakzatok szabad megrajzolása a helyes, óriási papírokra. Ahogy azt régen is csinálták.

A kötet mintegy 160 oldalon keresztül, vidám és szórakoztató feladatok sokaságával vezeti be a gyerekeket a betűformálás világába kényszertől mentesen, lazán. A szülők könnyen tudják követni a feladatokat a gyermekükkel, nem szükséges hozzá szakképzett pedagógusnak lenni. Persze az óvodában is szívesen használják az óvodapedagógusok a gyermekek fejlesztésére.

Ennyire még nem volt egyszerű az írásgyakorlás

Nagyon könnyű használni a könyvet, hiszen a gyermek fejlettségi szintjének megfelelően, hozzá mérten alakíthatóak a feladatok. Így garantált számára a sikerélmény. A grafomotoros képességek fejlesztése iskolai előkészítő feladatok által nagyon fontos. Sajnos manapság nagyon kevés figyelem irányul a területre, pedig hasznos lenne erre (is) összpontosítani. Hiszen amennyiben ezen a területen el vannak maradva, az iskolában küzdeni fognak nemcsak a betűk kerekítésével, de még a megfelelő ceruzatartással is. Sokszor még 4-5. osztályban is problémát jelent, hogy a nem megfelelő grafomotoros képességek miatt az írás erőltetett, a ceruzatartás pedig görcsös lesz.

A szilvia-logopedia.hu/finommotorika-fejlesztese.php oldalon megvásárolható iskolai előkészítő feladatok megoldásával azonban ez könnyűszerrel kiküszöbölhető. A közös munka a gyerekkel pedig nemcsak tanulás, de vidám, közös időtöltés is lesz.

Abban a férjemmel egyetértünk, hogy a gyerekek zenei nevelése mellett az íráskészség fejlesztésére is figyelmet kell fordítanunk. Hiszen a hangjegyeket is le kell majd írniuk valahogy, nemde?

szilvia-logopedia.hu/finommotorika-fejlesztese.php