Elektronikus zene napelemről!?

Amikor eszembe jut a napelem, valahogy egy nagycsalád képe is megjelenik vele együtt. Legalább kettő, de inkább három vagy négy gyerek (többet el sem tudok képzelni), két szintes ház, szép tető, mosolygós anyuka, rajta kötény, ahogy kilép a konyhából – és kicsit kizoom-olva látom, hogy még a napelem is a helyén van.

Ebből a képből valahogy következik, hogy be van dugva a mosógép, a mosogatógép, a hűtő, a TV, és ha jobban belegondolok, a lámpák, akár a kültérik is. De ennyi. Semmi több, a fejemben.

Egy ismerős mutatott rá, hogy a napelem bizony ennél sokrétűbb, nézzek körül a napelemrendszer.infon. Megtettem. És lám, valóban, MINDEN egyes dolog, ami elektromossággal működik, működtethető napelemes rendszerről. Az elektromos gitár, az erősítő, a szintetizátor, minden, ami zene…

A napelem árak persze szintén olyasmi, amiről nem szabad elfeledkezni. Általában nem könnyű pontos árakat találni, de a Napelemrendszer.infón 14-et kattintva több mint 20 különböző árat találunk, ahogy felfedik magukat a különböző teljesítményű, méretű, minőségű rendszerek a legkisebb, 3 kW-os rendszer 1,3 M Forintos induló összegétől kezdve egészen a legspécibb 20 kW-os rendszer 7,6 M Forintos áráig.

Azt kitalálni, hogy nekünk szükségünk van-e napelemre és mekkorára, az már nem olyan egyszerű. Akár 5 gyerekünk van, akár egy sincs, megérheti egy napelemes rendszert kialakítani, de a napelem árakat nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Az egész rendszernek sok előnye van: először is a közhiedelemmel ellentétben maga a telepítés csak egy-két órát vesz igénybe, ha a tető “készen áll” a 120-150 kg extra súlyra. Aztán ennél zöldebb megoldás nem hiszem, hogy létezik. Aztán, amikor “behozza” az árát a rendszer, onnantól 100%-ban ingyen van az áram: a zenére és minden másra is. És arról sem feledkezzünk meg, hogy mindez csökkenti nemcsak a mi, és a mi családunk függőségét a hálózati áramról, hanem az egész ország függőségét a külföldi energiaellátásról. Érdekes belegondolni, hogy minél inkább előretörnek a megújuló energiaforrások, annál kevésbé lesz bárki is ráutalva az energia nagyhatalmakra, legyen szó olajállamokról vagy más energia exportőrökről.