Zéró villanyszámla, még ha sokat játszunk is

Van egy amatőrökből álló kis zenekarunk, akikkel punk-rockot meg metált játszunk. Eleinte csak saját magunk szórakoztatására zenéltünk, aztán lassan jöttek a megkeresések , és van, hogy havonta 2-3 alkalommal is fellépünk különböző szórakozóhelyeken. Ahhoz, hogy a produkció jól sikerüljön, rengeteget kell gyakorolni, de próbaterem bérlésére nincsen anyagi kapacitásunk, így jobbára nálunk próbálunk, a garázsban. Egy ilyen próbára az összes hangszerünket, hangtechnikát elhozzuk, ezeknek a villamosáram fogyasztása jócskán megtekeri a villanyórát. A feleségem fel is hívta rá a figyelmet, hogy mióta berendeztük a garázsunkat próbateremnek, a havi villanyszámlánk 10.000 Ft-al megnövekedett.

Megbeszéltük a bandával, hogy összedobjuk ezt a pénz, így ők is beszállnak a rezsinkbe, emellett pedig a bandánk dobosa felhívta a figyelmünket arra, hogy villanyszámlánk díja lecsökkenthető akár 0 Ft-ra, ha felszerelnénk napelemet a háztetőre. Ajánlott nekünk egy céget, a sporoljnapelemmel.hu-t, akikkel ő is csináltatta a saját napelemes rendszerét. Kértem is tőlük árajánlatot online a weboldalukon, majd az értékesítő kollégájuk felvette velem a kapcsolatot telefonon.

A napelem rendszer ára függ a háztartás éves fogyasztásától, a fűtés típusától, a tető dőlésszögétől és tájolásától, a zavaró tényezőktől, és még sok egyéb paramétertől, melyet egy ilyen árajánlat kérése során el kell mondani a szakembereknek. A legjobb, ha rendelkezünk egy frissebb energetikai tanúsítvánnyal, mely alapján ők pontosan ki tudják számolni a szükséges energiatermelést. A helyszíni felmérés okvetlenül szükséges az árajánlat és rendszerterv készítéséhez, melyet ingyenesen végeztek el a sporoljnapelemmel.hu munkatársai. A felmérés során kiderült, hogy a mi házunk átlagos éves fogyasztása körülbelül 2000 kWh, melyhez egy 5kW-os napelem rendszerre van szükség, mely rendszernek az ára körülbelül 2 millió Ft. Ebben az árban benne van a rendszertervezés, kivitelezés, a napelem panelek és az inverter, a szerelés és bekötés, adminisztratív tevékenységek díja.

Amikor a feleségem meghallotta, hogy 2 millió Ft lenne a rendszer kiépítése, nagyon megdöbbent, nem számított ekkora összegre. Én viszont levezettem neki, hogy eddig is közel 20.000 Ft volt a havi villanyszámlánk, ha ezt az összeget nem az áramszolgáltatónak fizetnénk, hanem a 0%-is kamatú, államilag támogatott hitelbe, akkor kevesebb, mint 10 éven belül megtérülne a befektetésünk és utána ingyen juthatnánk áramhoz. Kissé hitetlenkedve kezelte ezt a számítást, így megkértem a céget, hogy küldjenek egy pontosabb leírást a rendszer működéséről, a finanszírozási stratégiáról, az állami támogatásról és a megtérülésről, miután ezt tanulmányozta, sikerült meggyőzni őt, hogy jó befektetés lenne egy napelem rendszer. Nem csak azért, mert 10 év után ingyen jutnánk áramhoz, hanem mert a megújuló energia alkalmazása környezettudatos és fenntartható megoldás is.

Emellett nemrég kijött egy újfajta állami támogatás, mely a a gyerekes családokat részesíti 50%-os vissza nem térítendő támogatásban. Ezt azt jelenti, hogy a gyerekeink jogán mi az államtól visszaigényelhetjük a napelemes rendszerünk árának 50%-át, azaz féláron szerezhetjük be azt. Így a rendszer ára nekünk 1 millió Ft lesz, melynek megtérülési ideje 4,5 év. Így már sikerült meggyőzni őt, hogy vágjunk bele a projektbe és meg is rendeltük a napelemes rendszer kiépítését a sporoljnapelemmel.hu csapatától 2021-re. A kivitelezés 2 hónapot vesz majd igénybe, melyből a leghosszabb folyamat az áramszolgáltatónál való bejelentés és ügyintézés lesz, tervek szerint a helyszíni szerelést 2 nap alatt fogják majd teljesíteni. A megbízási szerződést mindenképpen 2021-ben kell majd aláírnunk, de az időpontunk már le van foglalva, így ha minden jól megy, jövő nyáron már a napelem által termelt áram fogja működtetni a légkondinkat és a zenekari próbákon sem kell attól tartanunk, hogy a sok zenélés megpörgeti majd a villanyórát!