A zene és az alkoholizmus

Egy jó koncertet sokan úgy próbálnak még inkább élvezni, hogy egy kicsit felöntenek a garatra. Sokak szerint ezzel nincs is nagy baj: egy kis szociális ivás, barátokkal csevegés egy-két pohár bor, fröccs vagy korsó sör mellett az élet egyik, ha nem is egészséges, de élvezetes része.

Ez persze inkább rajongóként ajánlott, vagy elfogadott, elég ha a 2000 szeptemberi Ossian koncertre gondolunk, ahol Paksi Endre a debreceni metál koncerten olyat alakított, hogy máig beszélnek róla: ez is erdemény bizonyos értelemben.

Az alkoholfogyasztás könnyen alkoholizmushoz vezethet, itt jöhet be a képbe a külső segítség, mint a Felépülők Családi Központ, ahol az alkoholizmus leszokás folyamatában a Minnesota modell szerint segít nekünk egy, de akár nyolc szakember is, a választott szolgáltatástól függően. Feliratkozhatunk egyéni konzultációra, de ha nem mi vagyunk alkoholbetegek, hanem közeli hozzátartozónk, a családi konzultáció lehet a legjobb megoldás, míg ha nem vagyunk benne biztosak, milyen segítségre van szükségünk, avagy van-e szükségünk segítségre (és honnan is tudnánk pontosan, ha nem ez a szakmánk!), az állapotfelmérés segíthet.

Ha pedig a konzultációk már nem segítenek, a 28 napos felépülési program lehet a megoldás, amely az alkoholizmus leszokást 4 hét alatt véghez viszi. Ezt azoknak ajánlják, akik csak rövid ideig bírják ki alkohol nélkül 2 ivás között, vagy egy ivászat több napig is eltart. Emellett vagy akár enélkül is, ha az alkohol már tönkretette az adott személy életének legfontosabb kapcsolatait vagy ezek közül valahányat (romantikus partner, közeli hozzátartozók, barátságok, fontos munkahelyi ismerősök, stb), vagy ha ennek komoly veszélye alakult már ki.

A 4 hetes program alatt a kliensek lépésről-lépésre teszik magukévá a módszereket, amelyekkel 70-75%-ban ilyen rövid idő alatt sikerül megszabadulni a kórságtól (az állami programok 3-6 hónap közöttiek, sőt, vannak, 1-1,5 év hosszúak is: ekkora kihagyást a munkából, az életből nehéz, sokszor lehetetlen megoldani).

A központ nyugodt, turistamentes övezetben fekszik a Balatontól északra, Veszprémtől kb. fél óra autóútra. A program garantálja a teljes diszkréciót, a kis csoportos foglalkozáson részt vevőkön és szakembereken kívül nincsenek meglepetések, ismeretlenek, váratlan vendégek. A program ára 1,2 M Ft személyenként.

alkoholizmus leszokás