Egy zenekarnak is szüksége lehet napelemekre

A szomszédomban lakik pár srác, akiknek saját zenekaruk van. Amikor beköltöztem, akkor még csak felfutóban voltak, de azóta már egyszer szélesebb körben ismerik őket, mivel indultak tehetségkutatókon is. Bár ezeket nem nyerték meg, felismerték bennük a tehetséget és felkarolták őket. Ma már elég szép számban vannak koncertjeik, és remélik, hamarosan egy nagy együttes előzenekaraként is felléphetnek majd. A kezdetektől volt a házban egy próbaterem, szerencsére gondoltak a szomszédságra is és remekül hangszigetelt. Ami nem azért jó, mert pocsék lenne a zenéjük, hanem azért, mert nem biztos, hogy a vasárnapi ebéd után mindenki örülne egy hangos dobszólónak. Rengeteg erősítőt használnak, így a villanyszámlájuk is elég magas, így elhatározták, hogy napelemeket rakatnak a tetőre.

Láttam, amikor voltak náluk helyszíni felmérésen és kicsit kifaggattam őket. Mondták, hogy a napelempalyazatok.hu/ oldalán találták meg a Pentele Solar Kft. nevű cég elérhetőségeit, és mivel szimpatikusnak találták a honlapjukat, így úgy döntöttek felhívják őket. De bevallották, hogy az is sokat nyomott a latba, hogy a helyszíni felmérést, amiért jellemzően más cégek pénzt kérnek, ők ingyen elvégzik. Ez egyébként tényleg nagyon kedves dolog, hiszen, a helyszíni felmérésnek az a célja, hogy kiderüljön, alkalmas-e egyáltalán az adott ingatlan a napelemek telepítésére. A felmérés során egyébként megnéznek mindent. Például azt, hogy milyen erős, mennyire stabil maga a tetőszerkezet, milyen a tető dőlésszöge és a ház tájolása. De még azt is figyelembe veszik, hogy vannak-e árnyékoló tényezők, amik befolyásolhatják a napelemek működését, ezek lehetnek fák vagy épületek, meg úgy igazából bármi, ami árnyékot vetne a panelekre.

Kaptak is egy pontos árajánlatot, ami majdnem megegyezett az előzetes árajánlattal. Azt tudni kell, hogy millió fölötti összegről van szó, de ezt a napelempalyazatok.hu/ sem titkolja, minden elérhető a honlapjukon. Viszont én mégis meglepődtem, mert azt hittem, hogy ennél sokkal, de sokkal többe kerül egy napelemrendszer. Na,de a lényeg az, hogy az árajánlatot végül elfogadták, mert úgy döntöttek, hogy igényelni fognak egy 0%-os hitelt, amit energetikai korszerűsítésre lehet fordítani, és elsősorban magánszemélyek számára szól. Itt is szükséges némi önerő befizetése, de az nem jelent gondot, és úgy voltak vele, hogy mivel többen vannak, a pénzt összedobják és így gyorsan ki tudják fizetni a hitelt. Egyébként az igényelhető összeg minimum 500 ezer forint, a maximum pedig 10 millió, úgyhogy akár egy jó nagy napelem rendszert is lehet finanszírozni a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott hitellel.

napelempalyazatok.hu/

Azt mondták még a srácok, hogy a napelemekkel tök jól fognak tudni spórolni, mert nem kell majd villanyszámlát fizetniük, a rendszer pedig kb. 10 éven belül visszahozza az árát, és onnantól kezdve minden forint, amit megspórolnak a zsebükben marad. Maga a rendszer pedig több, mint két évtizeden keresztül tökéletesen hozza a formáját.

Végig tudtam követni a teljes folyamatot is, rendszeresen elmesélték a fiúk, hogy éppen hol tart a dolog. Kellett várni egy keveset, mert a bürokrácia útvesztőit itt sem lehet csak úgy átvágni és kikerülni, de a napelempalyazatok.hu/ csapata mindenben a segítségükre volt. Én is elgondolkoztam egy napelem rendszeren, még kicsit emésztem a dolgot, de szerintem én is belevágok.