Koncerten találkoztam a gázpalackok témájával

2003-at írtunk, és az egyik kedvenc bandám a Hétköznapi Csalódások volt: rengeteg minden miatt emlékezetes a koncertsorozat (egy este alatt, ha jól emlékszem, 5 együttes is játszott), amelyet mintha Punk Karácsonynak hívta volna, többek között ez volt az egyik első alkalom nekem a Szegedi Rock Klubban. Irigyeltem a többieket a “divatos” (van olyan, hogy punk divat egyáltalán? talán valami alulról szerveződő dolog?) cuccaik miatt, mint az acélbetétes bakancsok, a szegecsekkel kivert ruhák, karkötők, vállak, zenekaros pólók, pulcsik, kabátok miatt. Szerencsére Tesóm, aki szintén eljött, átérezte a helyzetemet, és vett egy pólót. Igen, tényleg Punk Karácsony volt, ez van a pólóra is írva, most már biztos vagyok benne.

És amikor nemrég valaki gázpalackokról kérdezett, eszembe jutott, hogy volt ott egy srác, Bocinak hívták, és egy csomó mindenről beszélt (a legtöbb abszolút nem tűr nyomdafestéket [vagy internetes “festéket”]), és köztük voltak a gázpalackok. Előtte sosem használtunk ilyet otthon, csak az egyik nagypapám hobbikertjében volt egy ilyen a konyhában.

Nemrég valaki kérdezte, hol is tudna ilyet venni, és a Gázpalackfutár honlapjára akadtam. A gázpalack ára itt rögtön kiderül, ha kiválasztjuk, hogy mekkorát – és milyen gázt akarunk venni. Mert bizony nem csak PB gáz létezik: ezt eddig is tudtam, de hogy lakossági felhasználásra, külön engedély nélkül is lehet vásárolni több félét, az új információ volt nekem. Az említett honlapon 8 különböző féle gázt választhatunk, névleg corgon (CO, mint szén és oxigén, ebben a vegyületben szén-dioxid és argon keveréke), oxigén, acetilén, nitrogén, argon, CO2 (szén-dioxid), hélium és a már említett PB gázt. Az árak természetesen különbözőek, de nagy átlagban kijelenthetjük, hogy minél nagyobb a palack, annál olcsóbb egy mértékegységnyi gáz: érdemes tehát nagyban gondolkodni.

A Gázpalackfutár honlapján nemcsak gázpalackok árait találjuk meg, hanem egy saját blogja is van a vállalkozásnak. Engem a gázpalackok biztonságáról szóló bejegyzés fogott meg. Ebből kiderül, hogy jogszabály van arra, hogy egy alumínium gázpalackot hány évig használhatunk: nem romlik meg gyorsan, mint egy tejtermék, kb. két generáció életét felöleli egy “hűséges” darab: 50 évig használható a jogszabály szerint, de karbantartásra is szükség van. Nem kell évenkénti műszaki vizsgára gondolni, de évtizedenként egyszer ki kell cserélni a szelepét hivatalosan. Ekkor érdemes megvizsgálni a palackot is, mert ez is kötelező 10 évente: a palack tetején látjuk a legutolsó vizsgálat dátumát. Erre azért van szükség, mert az idő vasfoga a gázpalackokat sem kíméli, a kopás, koszolódás, falának vékonyodása egyre nagyobb kockázatot jelent.

A palack vizsgálata során nagyon alapos munkát kell végezni (a biztonság mindig, mindenhol az első, de túlnyomásos, esetleg veszélyes, gyúlékony gázok esetében még inkább!), ennek rész a palack külsejének vizsgálata (sérülés, horpadás, égés jeleit érdemes keresni, és ha ilyesmit találunk, a vizsgálat véget is ér), a szelepet vagy a menet épségét speciális mérőeszközzel kell megmérni. Ha ezzel is megvagyunk, a töltettömeget is ellenőrizni kell, kihagyhatatlan lépés a szivárgás ellenőrzése, ezt több lépésben kell elvégezni. Mindezek után fel kell helyezni a szükséges jelzéseket a palackra.

A cikkben több szó esik még a nyomáspróbáról (miért 25 bar nyomáson kell elvégezni?), a PB gáz veszélyeiről, a biztonságos tárolásról, és a sávokról és a jelzésekről is.

Nem tudom, Te hogy vagy vele, de szerintem mindenkinek a saját felelőssége és kötelessége, hogy utána olvasson a biztonsági előírásoknak, főleg, ha olyan potenciálisan veszélyes használati tárgyakról van szó, mint a gázpalackok. A speciális szakértelmet igénylő feladatokat, mint a palackok ellenőrzése, pedig szerintem bízzuk a profikra, például a Gázpalackfutár csapatára.

gázpalack ára