Zenész barátomnak implantátum beültetésre volt szüksége

A kedvenc szimfonikus metált játszó zenekarom a Nightwish. Már vagy jó tíz éve volt, mikor még egy chates weboldalon nyomultam, ahol különböző szobákba lehetett becsatlakozni város vagy érdeklődési kör alapján. Természetesen én a zenés szobákat vettem célba. Akkoriban nagyon nagy rajongást tanúsítottam ezekben a chat szobákban a Nightwish iránt, így ismertem meg Márkot, aki szintén nagy rajongó volt, és hatalmas arcnak is tűnt a beírt kommentjei alapján. Vagyis azt hiszem, akkor még nem is kommentnek, csak chat üzenetnek neveztük. Ez a barátság azóta is töretlen, persze azóta már felnőttünk és nem nem csak más zenekarokra fókuszálunk, hiszen Márknak is van egy ütős bandája.

A szokásos heti találkánkat múlt héten lemondta, de nem mondott semmi indokot, csak hogy nem tud jönni. Úgy voltam vele, majd a héten elmondja, hogy miért hagyta ki a megszokott összeröffenésünket.

Amikor megérkezett, rögtön kérdőre vontam, majd ekkor csak annyit mondott, hogy “implantátum beültetés”. Csak pislogtam. Nem értettem hirtelen mi ez, miről van szó. Válaszul jól kinevetett. Igen, ő az egyik legjobb barátom.

Végül csak kibökte, hogy hiányzott az egyik foga, és végre rászánta magát arra, hogy implantátum beültetésre elmenjen. Fogalmam nem volt arról, hogy mi ennek a menete, hogyan néz ki, hogy lesz egy üres helyen egy fogpótlás behelyezve, így aztán kikérdeztem.

Mondta, hogy lényegében egy csavart helyeztek el, neki egy titánötvözetekből készített műgyökér volt az, mivel az a fogászati klinika, ahová ő jár, ezzel dolgozik. Már többször is volt náluk, mert nem úgy megy az implantátum beültetés, hogy bemész és már meg is csinálják. Először jól megtisztították a fogait, ahol még szájhigiéniás tanácsadást is adtak neki, mivel ez nagyon fontos, ha hosszútávra szeretné a fogpótlást megőrizni, fenntartani. Minden fogát ellenőrizték, volt olyan röntgen is, ami az összes fogát, teljes állkapcsát megmutatja, így mindenre fény derült. Ez elég jópofa lehet, én még nem voltam ilyen típusú röntgenen. Tömésre is szükség volt, mondták neki, hogy az implantátum beültetése előtt minden problémás fogat kezelni kell, ez is támogatja a hosszan tartó fogpótlást. CBCT felvételt is készítettek, ez valami CT cucc, nem nagyon értettem, de azt mondta, gyorsan megvoltak vele és nem is kellett csőbe feküdni, mint a sima CT-nél. Ez segít abban, hogy alaposabban meg tudják vizsgálni azt a részt, ahová a fogpótlás kerül.

Nagyon alapos tanácsadást kapott arról, hogyan is kell ápolnia a fogait, figyelni a szájhigiéniára. Ha nem figyel ezekre oda, akkor könnyedén problémát okozhat a fogpótlásnál, meg persze a többi saját fog is az áldozata lehet. Ezektől azért kicsit megijedtem, fel fogom keresni én is ezt a fogászati klinikát, hogy nézzék át a fogaimat, biztos, ami biztos.

Kíváncsiságból már meg is néztem az oldalukat, Márk elküldte azt az oldalt, ahol az implantátum beültetés procedúráról minden információt el lehet olvasni. Nagyon érdekes volt végig olvasni, bár Márk is sok mindent elmesélt, de itt még sok minden másra fény derült számomra. Rég találkoztam ilyen alapos cikkel, bár Márk ajánlása után nem volt kérdés, hogy őket választom én is, de az, hogy ilyen mindenre kiterjedő anyagot tettek közzé (és nem csak ebben a témában!), csak megerősített abban, hogy hozzájuk kell fordulnom.